Moraliska dilemman för studenter

Det finns tillfällen då vi inte kan tänka på vad som är rätt eller fel eller vad vi ska göra eller bör vi inte. Moraliskt dilemma hänvisar vanligen till den situation där du måste välja mellan två alternativ, som är allmänt lika otrevliga. Det finns ingen exakt definition av moraliskt dilemma, eftersom det är relaterat till mänskliga känslor och inte alla känslor kan förklaras i ord. Människor lär sig att lösa och hantera psykiska dilemman många års erfarenhet men det är svårt för yngre barn, ungdomar och tonåringar att konfrontera sina känslor och komma till rätta med moraliska eller etiska frågor. Att bara läsa eller lyssna på moraliska berättelser inte gör uppgiften lätt. Att lösa mental dilemma, du måste ha beslutanderätt, god analytisk förmåga och självförverkligande.
Olika moraliska dilemman för studenter
Föräldrar kan vägleda barnen när de är hemma men när barnen går i skolan, de måste hantera moraliska dilemman på egen hand. Vi kommer att diskutera moraliska dilemman genom olika fallstudier.
Fall 1 - moraliska dilemman för mellanstadiet studenter: John var en 12-årig pojke. Nästa månad måste han inställa sig för sin årliga prov. Hans far sa till honom att, om han gör mål bra i alla ämnen han skulle köpa en cykel för honom. John var upphetsad och studerade verkligen svårt för den årliga tentor. Men han visste att han alltid resultat som är mindre inom vetenskapen. Han studerade hårt för vetenskap papper och gick för testet. Läraren distribueras svarsblanketter och satte på ett ställe. John började lösa papper men han var inte säker på om hans svar. Han var frestad att se in i hans väns svarsblanketten som lärare var inte där. Han tyckte att dess enda vetenskapen han är svag i, annars är han är säker på att toppen i andra ämnen. Så varför inte kopiera något i ett ämne. Han skulle också få cykeln om han toppar. Johan trodde att han skulle lätt kunna kika in till sin väns papper och han verkligen gjorde så och kände mig fruktansvärt skyldig om detta senare. Ingen visste om detta, förutom John.
Mål 2 - moraliska dilemmat för gymnasieelever: Sarah och Samantha var bästa vänner. Båda hade just korsat 15 och hade nyligen gått med i gymnasiet. De var så nära att de används för att dela alla problem med varandra och användas för att ta hand om varandra. Efter några dagar gick en ny pojke som heter Jack, deras high school. Jack var väldigt söt och alla tjejerna älskade honom. Samantha hade alltför kär i honom. Samantha var lite mer pratsam och så, inte förr blev vän med Jack. Häromdagen upptäckte Sarah att Jack var flirtade med andra tjejer. Hon ville berätta detta för Samantha men tänk om hon inte trodde henne. Samantha var så inblandad i Jack att hon var inte på humör för att lyssna till någonting mot honom. Sarah trodde att om hon sa något om Jack, skulle hon förlora hennes vänskap och om hon höll tyst, skulle det inte vara något bra för sin vän framtid.
Fall 3 - moraliska dilemman för tonåringar: Mark var säker på att han ville bli ingenjör. Han var verkligen studera hårt så att han kan få ett erkännande på bästa universitetet. Han studerade hårt, men på något sätt kunde inte poäng så bra. Han var mycket upprörd. Efter några dagar mötte markera en av hans vänner som sa till honom att om han ger honom lite pengar, kan han ordna ett erkännande. Naturligtvis gjorde Mark har inte pengar och han kunde inte be sin far, eftersom det inte var lagligt. Å andra dag gav Mark far honom lite pengar att sätta in på banken. Mark tyckte att med dessa pengar han lätt kan få en entré i bästa college och hans karriär kommer att vara redo. Han ville inte sätta in pengarna på banken och inte heller gav det till sin vän. Han var mycket förvirrad.
Av ovanstående tre olika exempel du får en rättvis uppfattning om olika typer av moraliska dilemman studenter gå igenom. Moraliska dilemman innebär massa mentala konflikt mellan två val, som att välja ett leder till störande annan. Vid sådana situationer är det viktigt för en student att välja mellan de två obehagliga situationer och fatta rätt beslut.
Hur man löser moraliska dilemman för studenter?
Det finns bara en väg till lösa moraliska dilemma och det är att välja någon av de situationer. Innan du väljer någon av de situationer är det viktigt att en studerande analyserar situationen på ett holistiskt sätt. Föräldrar och lärare spelar en huvudroll i denna uppgift lösa moraliska dilemman för studenter. Om de inte kan vara där med barn överallt, måste de förbereda mentalt sina barn för att möta sådana situationer. Det är också viktigt att inte låta mycket predikande medan de diskuterar moraliska frågor med dina barn. Guide dina barn subtilt om vad som är rätt och vad som är fel. Också berätta för dem att livet inte bara handlar om svart och vitt, men det är fullt av oräkneliga nyanser. Få dem att förstå de begreppsmässiga skillnaderna mellan moral vs etik, som kan bli ganska förvirrande ibland.
Det viktigt att konstatera att yngre barn grundar sina moraliska domar om konsekvenser och inte på motiv bakom lagen. Detta händer eftersom många av de föräldrar bara förklara vad som är fel men inte varför en viss sak är fel. Förklara detta hjälper barnen att analysera situationen bättre och lösa de moraliska dilemma ett effektivt sätt. Alltid uppskattar det positiva beteendet hos barnen utan några villkor. Till exempel, om barnet studerar svårt, uppskattar det, men säger inte att du kommer att belöna hans hårda arbete endast om han får bra betyg. En övergripande god barns utveckling process förbereder eleverna att möta olika moraliska dilemman i sitt skolliv. Det hjälper de klara av stressande händelser med lätthet och vistelse innehåll utan att tappa mentala fred.
Med dessa insikter på moraliska dilemman för studerande, vet du hur komplexa och subjektiva frågan är. Men att lösa moraliska dilemman effektivt verkligen ger lycka. Som George Washington med rätta sa, lycka och moralisk plikt oupplösligt förenade.